Per què la combinació de alumini i àcid clorhídric explota?
Per poder fer una reacció química em de saber com interaccionen entre si els elements a l’hora de la reacció per tal de saber el producte que produiran. Una reacció química és un procés de destrucció i de reorganització dels reactius que reaccionen, per tant aquest procés requereix d’energia.
En una reacció del tipus:
A+B ---> C
A i B són els reactius i C és el producte dels reactius, anomenat producte.
La reacció que es produeix en el nostre cas és la següent:
2 HCl(aq) + 2 Al(s)-->2 AlCl(s) + H2 (g)
Aquesta reacció és bastant senzilla de fer, quan reacciona l’àcid clorhídric amb l’alumini es produeix una sal, en aquest cas clorur d’alumini (AlCl) i hidrogen gas (H2).
La majoria de vegades en les que tinguem un àcid i un metall, és formarà una sal més algun gas (depenent dels reactius).
Perquè creieu que explota l’ampolla si la tenim TANCADA i es produeix aquesta reacció dintre?
Això és degut a que la reacció produeix gas, aquest, s’acumula a l’ampolla fent pressió per totes les parets d’aquesta, ja que el gas tendeix a ocupar el major espai possible en un recipient. La pressió que fa l’hidrogen és tan elevada que les parets de l’ampolla cedeixen a la pressió que hi ha dintre de l’ampolla i explota sorollosament.
En cas de que l’ampolla tingui alguna esquerda, l’hidrogen gas sortirà per aquesta bretxa i no esclatarà l’ampolla.
En cas de que no es produeixi suficient hidrogen gas, no esclatarà l’ampolla.
Si agafeu l’ampolla, notareu que crema, això és degut a que aquesta reacció és una reacció exotèrmica (desprèn energia en forma de calor).
Això és degut a l’entalpia de la reacció (la mesura de la quantitat d’energia absorbida o cedida per un sistema termodinàmic, és a dir, expressar la quantitat de calor durant una transformació isobàrica, (a pressió constant) en un sistema termodinàmic).
Un valor negatiu de canvi d’entalpia tendeix a fer que la reacció sigui espontània i per tant, que sigui exotèrmica.