Per què es produeix una reacció quan es barreja Coca-Cola i Mentos?
La reacció succeeix perquè la cafeïna, el potassi i l’edulcorant del gas de la Coca-Cola entren en contacte amb el gel que cobreix els mentos i això produeix una reacció química que forma bombolles d’anhídrid carbònic que son alliberades veloçment.
Només es produeix aquesta reacció amb els mentos perquè com són porosos, permeten més espai al diòxid de carboni i això augmenta la quantitat de bombolles més del que pot soportar l’ampolla i surtin en forma de geiser.
A part, que el caramel baixi al fons de la ampolla, i que la ampolla tingui una estreta via de sortida, són les raons de que el gas i el líquid surtin en forma de geiser, ja que provoca un augment de pressió tan gran que obliga a sortir el contingut de l’ampolla. Per tant, si féssim el mateix en un recipient de molt poca fondària amb una obertura molt ample, només es crearien bombolles i no hauria la mateixa reacció.