Per què l’aigua amb maizena s’endureix a l’aplicar forces?




Els fluids són substàncies que es poden deformar amb facilitat, és a dir, en aplicar una força, canvia la seva forma. Per tant, són fluids els líquids i els gasos. Els sòlids no es consideren fluids, ja que tot i haver-hi sòlids elàstics que es poden deformar, aquests disposen de forces que fan que la substància recuperi la seva forma original, cosa que no passa amb els fluids.

No obstant, en alguns casos, hi ha substàncies que tot i ser líquides no es comporten com fluids. Són els fluids no-newtonians. És el cas de les mescles d’aigua i maizena, on en aplicar una força (un cop, etc.) sobre el líquid, aquest s’endureix momentàniament. Per tant, en aplicar una pressió la dissolució actua com un sòlid i en estat normal com un líquid.


Aquest fet és degut al fet que les molècules de midó (que formen la maizena) es compacten i atrapen les molècules d’aigua entre elles i la mescla es torna sòlida mentre la força faci efecte (ja que el midó és sòlid).

Alguns exemples de fluids no-newtonians són: magma, lava, vainilla, ketchup, sang… cal dir que en alguns d’aquests no es produeix un efecte tan exagerat com el de l’aigua i maizena. La principal aplicació d’aquests fluids és la de ser una de les peces fonamentals d’alguns altaveus (tot i que s’està investigant altres usos).


Entrades populars d'aquest blog